Siilinjärvellä Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomit® ovat tärkeitä työkaluja

Ammattikeittiöosaajat ry:n Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomit® on koettu Siilijärvelläkin hyödyllisiksi. Kunnan verkkosivuilla kerrotaan ylpeänä: ”Kaikissa Siilinjärven kunnan kouluissa on suoritettu kouluruokadiplomit.”

”Huhtikuun lopussa diplomi haettiin myös viimeiselle päiväkodille, suurimmalle Pilvilinnalle. Olemme olleet vuosia mukana toiminnassa ja pitäneet diplomit voimassa. Ne jäntevöittävät toimintaa, kehittävät keskustelua ja yhteistyötä asiakkaan kanssa ja ovat hyvä väline tarkastella yhdessä säännöllisesti asioita, kuten palvelusopimusta liitteineen. Näin huomataan, olemmeko ymmärtäneet, muistaneet ja tulkinneet sovitut asiat samoin. Suosittelen diplomien hakua kaikille kunnille. Ne ovat hyvä toimintamalli toteuttaa yhteisiä teemoja ja asioita ravitsemukseen, terveyteen, tapakasvatukseen ja kestävään kehitykseen liittyen”, Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki kertoo.

Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki työpisteellään. Kuva: Katja Hirvonen.

Vastuullisuus ei rakennu ilman koulujen ja ruokapalvelun hedelmällistä yhteistyötä.

”Olemme yksin voimattomia osallistamaan oppilaita, jos emme saa aikuisia kasvattajia mukaan viestiä viemään. Muutamilla kouluillamme on hienoja esimerkkejä hyvin toimivasta yhteistyöstä, mutta lisää kaipaisin.”

Omia tuetaan vastuullisesti

Raha on kuntasektorilla aina tiukassa. ”Totta kai se asettaa rajoitteita, mutta tarkkana ollen olemme pystyneet toimimaan ja täyttämään sen, mikä pitää. Olemme mukana Sansian kilpailuttamissa elintarvikkeiden hankintasopimuksissa, se on tärkeää, ja meillä on kova tahtotila pitää hankinnoissa mukana lähituottajia ja tukea alueellista yrittäjyyttä.”

Siilinjärven ruokapalveluiden lähituoteostot ovat euromääräisesti yhdeksisen prosenttia elintarvikkeiden kokonaisostoista. Kunnan visio, vahva ja vastuullinen Siilinjärvi, näkyy konkretiana. Leipä, perunat, haukimassa, sipulit ja marjat löytyvät sadan kilometrin säteeltä.

”Omaa mansikkaa tarjoamme ympäri vuoden. Puuron kanssa keittona se on erittäin pidettyä.”

Paikallisista perinneruuista on kaiken ikäisten keskuudessa suosittu myös perunavelli. Sitä täytyy kuuden viikon kiertävillä ruokalistoilla olla. Kaiken kaikkiaan kunnan ruokapalveluissa arvostetaan kotimaisia ja satokauden mukaisia tuotteita.

Muutoksen tuulet puhaltavat myös Sirpa Kurjen työpöydällä. Hankesuunnitelmissa on muun muassa Ahmon koulukeskus.

”Odotamme sinne uutta keskuskeittiötä. Se on työssämme iso muutos, johon liittyy meille sopivimpien ja toimivimpien keittiöverkkoratkaisujen ja tuotantotapojen tarkastelua. Uuden suunnittelu on mukavaa ja mielenkiintoista.”

Teksti: Tuija Heikkilä
Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan AmmattikeittiöOsaaja 2/2021 -lehdessä toukokuussa 2021.

Ensimmäisen kuvan kuvateksti ja kuvaaja: Ravitsemistyöntekijät Marja Väisänen ja Anne Hartikainen Vanhan Pappilan palvelukodin keittiössä. Kuva: Katja Hirvonen.

Makuaakkoset 300x200, jpgDiplomeilla on jatkuva hakumahdollisuus – Vuonna 2018 suoritettujen diplomien uudelleen suorittaminen tämän vuoden loppuun mennessä

Voitte suorittaa uuden diplomin itsellenne sopivana ajankohtana. Vuonna 2018 suoritettujen diplomien uusiminen on ajankohtaista tänä vuonna. Tällöin niiden kolmen vuoden voimassaoloaika jatkuu katkeamatta. Suoritusajankohdan voit tarkistaa koululle ja päiväkodille toimitetusta diplomista. Koska pandemiatilanne on jatkunut ja aiheuttanut haasteita toiminnassanne, voitte poikkeuksellisesti suorittaa tänä keväänä ja syksyllä uusittavat diplomit vielä vuoden 2021 loppuun mennessä, jolloin niiden voimassaoloaika jatkuu.

Lisätietoa ja diplomin suorittaminen

Päiväkodeille: www.makuaakkosetdiplomi.fi
Kouluille: www.kouluruokadiplomi.fi
paivi.jamsen@amko.fi

5/2021 P.J.