Ruokaan tutustuttaminen tapahtuu hauskasti makukoulun avulla

Viisi lyhyttä videota katsomalla saat helposti käsityksen siitä, miten Makukoulun avulla voit tutustuttaa lapsia erilaisiin ruokiin. Ruokaan kannattaa tutustua lasten kanssa käyttämällä monia eri aisteja niin tunnustelua, kuulostelua, tuoksuttelua, maistelua kuin katselua. Lapset innostuvat tästä ja uskaltavat näin helpommin kokeilla uusia ruokia. Videot on tuotettu lapsille ja nuorille sekä kasvattajille suunnatussa RuokaTutka-kampanjassa, joka on koulumaito- ja -hedelmätuen ohessa toteutettava EU-rahoitteinen koulutuskampanja.

Kouluruoka_70v_1000px-8602

Varhaiskasvatuksessa lapsia innostetaan ja motivoidaan opettelemaan uusia asioita sekä ohjataan käyttämään erilaisia oppimisen tapoja. Opetuksessa hyödynnetään lasten luontaista uteliaisuutta ja tutkimisen halua. Lapsilla tulee olla mahdollisuus tutkia maailmaa kaikilla aisteillaan ja koko kehollaan. Näin myös eri aistien avulla tutustutaan ruokiin, niiden alkuperään, ulkonäköön, koostumukseen ja makuominaisuuksiin. Ruoasta keskusteleminen, tarinat ja laulut edistävät lasten ruokasanaston kehittymistä.

Makukouluvideot

Voit tutustua videoihin klikkaamalla alla olevia videolinkkejä tai katsoa videot RuokaTutka-sivustolta kohdasta OpeTube.

Makukoulussa ruoka tutuksi
Miltä ruoka näyttää?
Miltä ruoka tuntuu?
Miltä ruoka kuulostaa?
Miltä ruoka tuoksuu?
Miltä ruoka maistuu?

Lisätietoa aiheesta löydät myös

 

Ruokatutka_Luokkakuva_V1RuokaTutka on koulumaito- ja -hedelmätuen ohessa toteutettava EU-rahoitteinen koulutuskampanja. Sitä toteuttavat Ruokavirasto, viestintätoimisto Cocomms, Ammattikeittiöosaajat ry, Itä-Suomen yliopisto, Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry sekä digitoimisto Evermade. Sivustolla on hanketoimijoiden yhdessä muiden toimijoiden kanssa tekemä aineistopankki niin koululaisille, leikki-ikäisille kuin kasvattajille.

Syyskuussa 2018 alkanut RuokaTutka-kampanja innostaa lapsia ja nuoria tutkimaan ruokaa ja pohtimaan, mitä ruoka on, mistä se tulee ja miltä se maistuu. Kampanja tarjoaa hauskoja ja aktivoivia tapoja tutustua terveellisiin ruokavalintoihin ja ruuan alkuperään. Opettajilla, päiväkotien ja koulujen henkilökunnalla sekä vanhemmilla on iso rooli tutkimusmatkan oppaina.

Kuvat: Lapsista: Samuli Vahteristo, Makukouluaineistoista: Joni-Petteri Tuhkanen/Taival Media
Teksti: Päivi Jämsén

11/2019