Ruokakasvatus on osa varhaiskasvatusta
Päiväkodissa ja perhepäiväkodissa ruokakasvatusta ovat kaikki ruokaan tai ruokailuun liittyvät tilanteet. Ruokailutilanteen lisäksi kauppaleikit, yrttien kasvattaminen ikkunalaudalla sekä leivontahetki ovat ruokakasvatusta, samoin uusiin ruoka-aineisiin tutuminen. Ruokakasvatus on monella tapaa kiinteä osa lapsen päivittäistä varhaiskasvatusta.
Sapere-menetelmä/makukoulu ja pedagoginen ruokalista
Uusien ruokien menekkiä saadaan lisättyä, kun lapset otetaan mukaan valmistamaan yhdessä jokin aterian osa. Sapere-menetelmä ja pedagoginen ruokalista ovat hyviä keinoja lasten ruokakasvatuksessa. Niissä esimerkiksi ruokalistalla olevat raaka-aineet tehdään tutuksi lapsille antamalla heidän itse tutkia, kuoria, pilkkoa, raastaa, maistaa, tuoksutella, kokeilla … niitä.
Suunnitelmallisen ja säännöllisesti toteutetun ruokakasvatusmenetelmän käytöstä voi olla monenlaista höytyä. Esimerkiksi hoitopäivään tulee luontevasti ruokapuhetta, lasten kiinnostus ruokaa kohtaan lisääntyy tai saadaan tukea syömispulmiin.
SAPERE on ruokakasvatusmenetelmä, jossa lapset tutustuvat ruokamaailmaan kaikkien aistiensa välityksellä. Sapere-toiminnan kulmakiviä ovat:
- Ruokailo on paras matkalippu ruokamaailmaan
- Ruokiin kannattaa tutustua kaikkien aistien avulla
- Leikki, tutkiminen ja uteliaisuus ovat lapsen tapa oppia ruoasta
- Mitä enemmän lapsi osallistuu ruokien tekemiseen, sitä enemmän hän innostuu
- Pakottamalla lasta syömään tai maistamaan emme luo ruokailoa, vaan sammutamme sen
Käytännön vinkkejä ruokakasvatuksen tueksi:
- Säännöllisissä, viikoittain järjestettävissä ruokakasvatushetkissä tutustutaan erilaisiin ruokiin ja ruoka-aineisiin, joita voidaan myös maistella
- Tehdään lasten kanssa ruokalista ilman kirjoitusta
- Aamupalan yhteydessä käydään läpi, mistä viljoista aamupuuro on valmistettu, viljat voivat olla esillä esimerkiksi hiutaleina lasipurkissa
- Tutustutaan erilaisiin hedelmiin, niiden paloitteluun ja lapset saavat tehdä mieleistään hedelmäsalaattia
- Toteutetaan kasvisnäyttely
- Ruokaa saa tunnustella, haistaa, maistaa sekä syödä sormin – ei maistamispakkoa tai -sopimuksia
- Maalataan marjoilla
- Maistellaan makuja sokkona
- Lapset toimivat ruoka-apulaisina
- Likaiset astiat lajitellaan yhdessä lasten kanssa eli tehdään avustavia hommia yhdessä aikuisten kanssa
- Mahdollistetaan lapsille päiväkodissa keittiöhenkilökuntaan ja keittiöön tutustuminen. Perhepäiväkodissa lapsia voi ottaa mukaan ruoan esivalmistelutehtäviin
Lisätietoa aiheesta
- Sapere-menetelmä: Lasten ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa – ruokailoa ja terveyttä lapsille, s. 36 lähtien, 2014, Turun yliopisto
- Pedagoginen ruokalista: Lasten ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa – ruokailoa ja terveyttä lapsille, s. 189-196, 2014, Turun yliopisto
- Terveyttä ja iloa ruoasta -varhaiskasvatuksen ruokailusuositus, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2018
Oppimateriaalia ruokakasvatuksen tueksi
Alla olevien linkkien kautta löydät eri tahojen tuottamia hyviä aineistoja ruokakasvatuksen tueksi.
- Ruokakasvatus, Makukoulu ja OpeTube-videot ruokakasvatuksesta, RuokaTutka-kampanja
- Makukoulu, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
- Maistuva koulu, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
- Ruokakasvatusta kaikille, Ruokatieto Yhdistys ry
- Makuaakkoset-kortit iloksi ja tueksi ruokakasvatukseen