Suomalaisten päivä­kotien ruoka­kasvatus ja eväs­retkeily kiinnostavat maailmalla

Jyväskyläläinen päiväkoti pääsi japanilaiseen ruoka-, luonto- ja liikuntakasvatusta kuvaavaan dokumenttisarjaan. Aiheesta kertoi Helsingin Sanomat 7.6.2019. Suomalainen luonto ja sen antimet sekä eväsretkeilyn liittäminen lasten ruokakasvatukseen kiinnostavat maailmalla.

Makukuva lapsista
Sapere-ruokakasvatuksella on pitkät perinteet Jyväskylässä. Kuvassa päiväkotilapset tutustuvat eksoottisiin hedelmiin vuonna 2009: Aleksi Pitkänen, 5, haistelee karambolaa ja Emma Mäenpää, 6, seuraa. KUVA: Esko Siekkinen

Ruoka-, luonto- ja liikuntakasvatus kiinnostavat

Jyväskyläläinen päiväkoti on päässyt japanilaiseen ruoka-, luonto- ja liikuntakasvatusta kuvaavaan dokumenttisarjaan, jota kuvataan ensi viikolla Korpilahdella.

Japanin televisio on kiinnostunut etenkin luontoon tehtävien retkien eväsruokailusta sekä lasten liikkumisesta ja liikkumisen mahdollisuuksista päiväkodissa. The Origins of our Food and Drink dokumenttisarja esitetään Japanin televisiossa tammikuussa 2020 sekä yhtiön englanninkielisillä kanavilla eri puolilla maailmaa.

Jyväskylässä pitkät perinteet ruokasvatusmenetelmien käytössä

Jyväskylän kaikissa kunnallisissa päiväkodeissa toteutetaan niin sanottua Sapere-ruokakasvatusmenetelmää, jonka tavoite on tutustuttaa lapsi ruokamaailmana aistien avulla. Lapsen annetaan vapaasti tutustua ja tutkia ruokia – haistellen, maistellen, tunnustellen, jopa leikkien.

Saperessa lapsi oppii ja tutustuu kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin aistien avulla, katsellen, haistellen, maistellen, tunnustellen ja kuunnellen.

Saperen juuret ovat Ranskassa, jossa alkuperäisen Sapere-menetelmän kehitti ranskalainen kemisti ja etnologi Jacques Puisais 9–12-vuotiaille koululaisille. Sapere on latinaa ja tarkoittaa maistua tai tuntea makua. Sapere-menetelmän tavoite on rohkaista lapsia ottamaan selville, mitä aistit meille ruuasta kertovat.

Jyväskylässä lasten ruokailussa käytetään mahdollisuuksien mukaan myös lähi- ja luomuruokaa. Esimerkiksi aamupuurot keitetään luomuhiutaleista. Satokauden juurekset, kasvikset, hedelmät ja marjat huomioidaan ruokalistasuunnittelussa.

Metsäretketkellä eväät mukana

Korpilahden päiväkodissa myös luonto ja liikunta ovat kiinteä osa lasten arkea. Ryhmät retkeilevät viikoittain lähipuistossa ja -metsässä sekä Päijänteen rannoilla. Retkillä eväät nautitaan luonnon helmassa. Japanilaisia kiinnostaakin erityisesti metsäruokailun yhteys Sapere-menetelmän käyttöön päiväkodissa.

Metsäretkillä myös liikutaan ja opitaan uusia taitoja. Epätasainen maasto kehittää myös lapsen tasapainoa ja koordinaatiokykyä.

Juttu on julkaistu Helsingin Sanomissa 7.6.2019. Kirjoittaja Heli Saavalainen/HS

KUVA: Esko Siekkinen

PrintLue lisää Sapere-menetelmästä ja makukoulusta

 

6/2019 Päivi Jämsén/
Ammattikeittiöosaajat ry