
Ruusutorpan koulussa diplomin uusinta tulee pian ajankohtaiseksi.
Uudistetut diplomikysymykset otetaan innostuneesti vastaan.
Ruusutorpan koulun valoisa ruokasali houkuttelee syömään
Ruusutorpan koulun valoisassa ruokasalissa kuuluu lounasaikaan iloinen puheensorina oppilaiden annostellessa reippain ottein ruokaa lautasilleen. Juttupäivänä ruokalistalla ollut kikhernepasta ja tonnikalaspagetti näytti maistuvan oikein mallikkaasti. Seitsemänsadan oppilaan koulussa opiskelijoita löytyy aina eskarilaista yläkoululaisiin asti.
Ison ruokailijamäärän takia ruokailu järjestetäänkin porrastetusti. ”Näin varmistetaan riittävä ruokailuaika jokaiselle oppilasryhmälle”, kertoo Ruusutorpan koulun tiimiesihenkilö Katri Halonen.
Kaiken kaikkiaan Espoon kouluissa nautitaan koululounasta varsin kattavasti. Eskarilaisilla ja ala-astetta käyvillä ruokailuun osallistuminen on tietysti selviö, kun ruokailuun saavutaan opettajan johdolla. ”Lukiolaiset sen sijaan saattavat jättää ruokailun väliin esimerkiksi opintojen kurssimuotoisuuden takia”, harmittelee aluepäällikkö Montonen.
Ruusutorpan koulun oppilaskunta toimitti keittiölle koosteen toiveruuista taulun muodossa.
Vastuullisuus on viisautta- ääritekoja ei tarvita
Syksyllä julkaistaviin, entistä tiukemmin vastuullisuusasioihin kantaa ottaviin ravitsemussuosituksiin, on Espoo Cateringissä varauduttu jo etukenossa. Siten tuleviin suosituksiin suhtaudutaankin tyynesti.
” Ruokalistasuunnittelussa on tehty pehmeää siirtymää kohti kasvisvoittoisuutta jo pitemmän aikaa esimerkiksi hybridireseptejä aktiivisesti kehittämällä. Pieniä viilauksia voidaan tehdä koko ajan ja vaihtaa ruokaohjeiden eläinperäisiä tuotteita kasvispohjaisiin”, Nina Halonen luettelee. Kasvipohjaisten raaka-aineiden osuutta kasvatetaan, mutta mihinkään ehdottomuuksiin ei mennä. Esimerkiksi täysin vegaaninen ruoka ei ole Espoo Cateringin ruokatarjonnan tavoitteena kasvisruokia kehitettäessä. ”Kestävästi voi syödä monella tavalla”, Nina Halonen muistuttaa.
Ruusutorpan koululla vastuullisuus näkyy monessa ja erilaiset digitaaliset laitteet tuuppaavat oppilaita vastuullisuustekoihin. Astioiden palautuspisteen vieressä oleva biovaaka vilauttaa hymynaaman, kun ruokaa ei mene hukkaan. Päinvastaisessa tilanteessa ilme on hiukan toisenlainen.
Oppilaat voivat antaa palautetta digitaalisella tabletilla, josta voi valita mitä ruokaa tulikaan syötyä ja klikata sopivan hymiöpalautteen. Myös suullista palautetta otetaan mielellään vastaan ja ruokasalin seinältä löytyvää QR- koodia osoittamalla voi päästä kirjaamaan yksilöidympää palautetta nettilomakkeelle.
Linjastossa olevat kasvis- ja sekaruuan symbolit kertovat yhdellä silmäyksellä ruokien järjestyksen. Kasvisruoka sijoitetaan pääruuista ensimmäiseksi.
4-luokkalaisen Emman lempiruokaa ovat pinaattiletut. 6-luokkalainen Minttu puolestaan mainitsee toiveruuakseen pastaruoat. Molemmat syövät mielellään kasvisruokaa.
Miten alkuun diplomien hakemisessa?
Tietoisuuden herättäminen diplomien hakumahdollisuudesta on kaiken perusta. ”Diplomien hakuprosessi kannattaa ensin myydä ruokapalveluhenkilökunnalle”, kuvailee aluepäällikkö Montonen. Prosessia tukevat diplomisivustojen materiaalit ja diplomien ansaintasivuston harjoittelualusta. ”Haasteellisempaa on ollut esitellä diplomiasiaa sellaiselle kasvatushenkilöstölle, jotka eivät vielä tiedä mitään diplomeista.”
Hakuprosessin käynnistäminen vaatiikin hieman aikaa, aktiivista vuoropuhelua ja kärsivällisyyttä. Mutta kun toteutusvaiheeseen päästään, hyötyvät siitä kaikki asianosaiset, komppaavat haastateltavat.
”Diplomin hakuprosessin kautta voidaan neutraalisti ottaa esille kouluruokailussa kehitettäviä asioita ja ratkoa niitä yhdessä koulujen ja päiväkotien kasvatushenkilöstön kanssa”, kuvailee Nina Halonen. Kysymyksiä pohtimalla on voitu ideoida myös jotakin täysin uutta tai vaikkapa parantaa ruokailumiljöötä. Esimerkiksi Ruusutorpan koululla akustiikkaa parannettiin yhteisen aloitteen pohjalta.
Katri Montonen suitsuttaa diplomin hakemisen hyötyjä ja kehuu myös kysymyssarjan vastuullisuusteemoja. Ne ovat hyvin linjassa Espoon kaupungin strategian kanssa, jossa kestävä kehitys on yksi tärkeimmistä arvoista.
Uusittuihin diplomikysymyksiin suhtaudutaan Espoossa positiivisesti.
Kysymykset tukevat entistäkin paremmin koulu- ja päiväkotiruokailun mallikasta järjestämistä, komppaavat Nina Halonen, Katri Halonen ja Katri Montonen.
Espoo Catering Oy
Espoo Catering Oy valmistaa päivittäin n. 80 000 ateriaa lapsille, nuorille ja aikuisille ympäri Espoota. Edustuspalvelu vastaa Espoon kaupungin kokous- ja vierastarjoiluista.
Keittiöitä on yhteensä lähes 200 ja ateriat suunnitellaan, hallinnoidaan ja toteutetaan yhteistyössä noin 470 ammattilaisen voimin. Suuri osa aterioista valmistuu Kilon Keittiössä, jonne tuotantoa on keskitetty.
Espoo Catering on Espoon kaupungin 100 % omistama inhouse-yhtiö ja Espoon kaupunki on sen pääasiallinen asiakas.