Kalaa ja juureksia- niistä on Itämeripäivän reseptit loihdittu!

Itämeripäivä- reseptikilpailun voittajaksi nousi restonomiopiskelija Juha Ritolan Menu-kokonaisuus, jossa tyrni antaa potkua hennolle hauelle ja lisukkeina tarjottavat kotimaiset juurekset tuovat kokonaisuuteen väriä ja makua.

Kokonaisuudessaan voittajamenu koostui tyrni-haukimurekepihvistä, uunijuureksista, metsäsienikastikkeesta ja raikkaasta juuressalaatista.

Kilpailun voittajan perustelu tukee annoksen Itämeri-henkisyyttä:” Tyrnimarjan hapokkuus sai minut ajattelemaan, että sillä voisi korvata kalan maustamisessa usein käytettävän välimerellisen sitruunan, jota ei vielä tuoteta Itämeren ympäristössä.”

Kilpailussa kunniamaininnan sai Satu Korpijärven reseptikokonaisuus, jossa pääruuan ahven hunnutetaan kaurajauholeivityksellä, paahdetaan uunissa tai paistetaan pannussa ja nautitaan porkkanamuusin kanssa. Kokonaisuutta tukee paahdettu juuressalaatti ja ruohosipuliherneet. Kalan kastikkeena toimii perinteiseen tapaan tilli-kermaviilikastike.

Kilpailussa jatkoon päässeet kilpailutyöt testanneet Keskon keittiömestari Harri Veckman ja Kalatukku Erikssonin keittiömestari Antti Reinikainen arvostavat kilpailijoiden raaka-ainevalintoja ja innokkuutta ideoida pohjoismaista ruokaperinnettä vastaavia ruokaohjeita. Myös muut kilpailun raatilaiset arvostavat opiskelijoiden tunnollista otetta suunnitella kokonainen Itämeripäivän-menu kaikkine lisukkeineen. Raadin mielestä voittajaohjeiden pääideat ovat toteuttamiskelpoisia ja valmistustekniikkaa jalostaen mahdollista räätälöidä myös ammattikeittiöiden asiakaskunnalle sopiviksi. Hauki raaka-aineena on hinnoiltaan mahdollista käyttää julkisissa ruokapalveluissa, ahven taas taipuu enemmän ala carté-ravintoloiden listoille, totesi raati.

**

Ammattikeittiöosaajat ry ja John Nurmisen säätiö järjestivät yhteistyössä Keskon ja Kalatukku Erikssonin kanssa Itämeri-päivä-aiheisen reseptikilpailun, jossa kannustettiin ammattikeittiöosaajia ideoimaan ruokaohjeita, jotka kunnioittavat itämerellistä ruokaperinnettä, huomioivat ravitsemussuositukset ja innostavat käyttämään Itämeren ympärillä viljeltyjä tai kasvavia raaka-aineita.

Voittaja julkistettiin Ammattikeittiöosaajat ry:n seminaarissa 17.4.2024 Vantaalla Heurekassa.

Teksti: Marjut Huhtala