Diplomeita on juhlittu Turussa tasaiseen tahtiin

“Tavoitteenamme on saada diplomi jokaiseen päiväkotiimme ja kouluumme. Olemme tehneet sen eteen määrätietoisesti työtä”, kertoi palvelujohtaja Paula Juvonen päiväkoti- ja kouluruokailusta vastaavasta Arkea Oy:stä.

Diplomeita on juhlittu Turussa tasaiseen tahtiin. Makuaakkoset-diplomi® on myönnetty jo kymmenelle päiväkodille ja järjestyksessään 18. Kouluruokadiplomi® myönnettiin Turun Lyseon koululle huhtikuussa 2017 järjesteteyn Kids & Food -kouluruokailufoorumin yhteydessä.

Turun Lyseon koululla diplomihaun käytännön järjestelyistä huolehtivat keittiön palveluvastaava Päivi Raiko Arkea Oy:stä yhdessä kotitalousopettaja Taina Moision kanssa. Lyseossa on ala- ja yläkoulu sekä lukio, joten diplomihaku synnytti hedelmällistä keskustelua ja aktivoi yhteistyötä ruokapalvelun, opettajien sekä oppilaiden kesken.

“Kouluruokailu on jo työni puolesta sydäntäni lähellä, joten sen esille nostaminen diplomihaun myötä oli hieno ja tärkeä asia”, toteaa Moisio.

Ruokailu osaksi toimintakulttuuria

kidsfood_2_1500px
Rehtori Nicke Wulff kertoi toimenpiteistä, jolla Cygnaeuksen koululla on luotu ruokailumyönteistä toimintakulttuuria.

Kids & Food -tapahtumassa keskusteltiin asiantuntijoiden johdolla lasten ja nuorten ruokakasvatuksesta ja sitä tukevista toimenpiteistä.  Turkulaisen Cygnaeuksen koulun rehtori Nicke Wulff  kertoi käytännön esimerkkejä Cygnaeuksen koululta, joita voi soveltaa myös päiväkoteihin. “Kouluruokailu on luonteva osa toimintakulttuuriamme ja pääsääntö on, että se ei toteudu pelkästään oppilasravintolassa”, kertoi Wulff.

Päivittäisessä toiminnassa ruokailu linkittyy toimintaan mm. seuraavilla tavoilla:

  • Oppilasravintolan sisustukseen on panostettu luovin ratkaisuin ja haasteellinen tila (vanha hiilikellari) on muutettu toimivaksi ravintolaksi
  • Oppilaat osallistuvat ravintolan toiminnan kehittämiseen
  • Opiskelijoiden yrityskilpailua varten on hankittu yrttikasvatuslaitteita. Ruoka-annoksia voi halutessaan höystää tuoreilla yrteillä.
  • Oppilasravintolan toiminta-ajatus on, että siellä viihdytään ja pois saa lähteä kun siltä tuntuu.
  • Isä- ja äitienpäivänä vanhemmat kutsutaan aamupalalle, sillä koululla koetaan tärkeänä että vanhemmat tutustuvat ympäristöön, jossa lapset ovat päivisin. Tapahtuma on ollut erittäin suosittu.
  • Ruoantuottajat, kuten kalan- ja lihankasvattajat ovat käyneet esittäytymässä koululla.
  • Oppilaat ovat tehneet reseptikirjaa

 

Cygnaeuksen koululle on myönnetty Kouluruokadiplomi ensimmäisten joukossa 2013 ja ruokailua on kehitetty kokonaisvaltaisesti jo usean vuoden ajan. Tällä hetkellä koulu on mukana HudredED -hankkeessa, jonka kautta suomalaisia opetusinnovaatiota jaetaan eteenpäin. Hankkeen kautta koulu haluaa osoittaa, mikä vaikutus onnistuneella kouluruokailulla on opetusmenestykseen.

Lisätietoa Turun diplomeista:
Koulu- ja päiväkotiruokadiplomeita myönnettiin Turkuun ennätysmäärä

Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämät Kouluruokadiplomi® ja Makuaakkoset-diplomi® tukevat koulu- ja päiväkotiruokailun suositusten mukaista toteuttamista ja ruokapalvelun sekä koulun välistä yhteistyöstä. Lisätietoa diplomien hausta saa alla olevista linkeistä:

Kouluruokadiplomin hakeminen
Makuaakkoset-diplomin hakeminen

Yläkuva: Turun Lyseon koulun diplomin ottivat vastaan kotitalousopettaja Taina Moisio (vas.) ja Päivi Raiko Arkeasta.