![](https://www.makuaakkosetdiplomi.fi/wp-content/uploads/2019/10/Pk_pojat-syömässä-e1570113798959-1024x593.jpg)
Roinilan päiväkodissa Tuusulan Kellokoskella Makuaakkoset-diplomi haettiin varhaiskasvatusjohtajan, varhaiskasvatusopettajien, keittiön ruokapalveluhenkilöstön ja alue-esimiehen kanssa yhdessä keskustellen ja asioita kehittäen.
Keskustelua ja ohjausta
Varhaiskasvatuksen varajohtaja Hanne Järvisen mukaan Makuaakkoset-diplomin suorittamisen jälkeen lasten kanssa on keskusteltu enemmän ruoka-asioista. – Käsittelemme näistä asioista päiväkodissa lähestulkoon joka päivä, kun tulemme syömään. Linjastolla juttelemme monipuolisesta ruoasta kertomalla, mitä se tarkoittaa. Kannustamme lapsia ottamaan ainakin maistiaisen. Emme pakota ketään syömään, jos ei välitä jostain. Keskustelu jatkuu myös ruokapöydässä.
Ruokakasvatusta ohjatuissa tuokioissa
– Ruokailun ulkopuolella, ohjatuissa tuokioissa, keskustelemme ruoasta yleensä ja lempiruoista sekä piirrämme ja askartelemme aiheesta. Lapset pitävät siitä. Lautasmalli on aiheena, varsinkin eskarilaisilla, nyt paljon esillä. Opettelemme myös kattamaan yhdessä pöytää ja hyviä ruokailu- sekä terveellisiä elämäntapoja, kertoo Järvinen.
Hyviä taitoja elämän varrelle
Varhaiskasvatuksen varajohtaja Järvisen mielestä Makuaakkoset-diplomin hakeminen kannusti keskuselemaan lasten kanssa enemmän myös hygieniasta linjastolla ja toimista ruokailun jälkeen. – Lasten kanssa tulee keskityttyä siihen, miten astiat viedään pois ruokailun jälkeen ja lajitellaan mahdollinen ruokajäte, laitetaan biojätteet erikseen, haarukat, veitset ja lusikat erikseen ja astiat pesukoriin ja tarjottimetkin omaan paikkaan.
Katso koko haastattelu videolta
Katso haastettelu ja esittelyvideo Makuaakkoset-diplomi -työkalusta klikkaamalla alla olevaa videolinkkiä tai kuvaa. Video on vain muutaman minuutin pituinen.
Makuaakkoset-diplomi -esittelyvideo
Makuaakkoset-diplomi
- lisätietoa ja diplomin suorittaminen makuaakkoset-diplomi.fi
- on Ammattikeittiöosaajat ry:n ylläpitämä diplomikäytäntö
- kehittämisessä on ollut mukana laaja asiantuntijaryhmä varhaiskasvatuksen, ravitsemuksen ja ruokapalveluiden ammattilaisia ja asiantuntijoita
- sisällöt perustuvat virallisiin, voimassaoleviin suosituksiin ja säädöksiin
- mainitaan Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksissa (Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2018) hyvänä itsearvioinnin ja kehittämisen työkaluna
- tuottamiseta on tukenut Maa- ja metsätalousministeriö
Kuvat: Samuel Hoisko, Neliömedia Oy
Teksti: Päivi Jämsén
10/2019