Ruokakasvatusta ruokailutilanteissa ja ohjatuissa tuokioissa

Roinilan päiväkodissa Tuusulan Kellokoskella Makuaakkoset-diplomi haettiin varhaiskasvatusjohtajan, varhaiskasvatusopettajien, keittiön ruokapalveluhenkilöstön ja alue-esimiehen kanssa yhdessä keskustellen ja asioita kehittäen.

Keskustelua ja ohjausta

Varhaiskasvatuksen varajohtaja Hanne Järvisen mukaan Makuaakkoset-diplomin suorittamisen jälkeen lasten kanssa on keskusteltu enemmän ruoka-asioista. – Käsittelemme näistä asioista päiväkodissa lähestulkoon joka päivä, kun tulemme syömään. Linjastolla juttelemme monipuolisesta ruoasta kertomalla, mitä se tarkoittaa. Kannustamme lapsia ottamaan ainakin maistiaisen. Emme pakota ketään syömään, jos ei välitä jostain. Keskustelu jatkuu myös ruokapöydässä.

untitled (137 of 458)

Ruokakasvatusta ohjatuissa tuokioissa

– Ruokailun ulkopuolella, ohjatuissa tuokioissa, keskustelemme ruoasta yleensä ja lempiruoista sekä piirrämme ja askartelemme aiheesta. Lapset pitävät siitä. Lautasmalli on aiheena, varsinkin eskarilaisilla, nyt paljon esillä.  Opettelemme myös kattamaan yhdessä pöytää ja hyviä ruokailu- sekä terveellisiä elämäntapoja, kertoo Järvinen.

Pk_biojätteen lajittelu

Hyviä taitoja elämän  varrelle

Varhaiskasvatuksen varajohtaja Järvisen mielestä Makuaakkoset-diplomin hakeminen kannusti keskuselemaan lasten kanssa enemmän myös hygieniasta linjastolla ja toimista ruokailun jälkeen. – Lasten kanssa tulee keskityttyä siihen, miten astiat viedään pois ruokailun jälkeen ja lajitellaan mahdollinen ruokajäte, laitetaan biojätteet erikseen, haarukat, veitset ja lusikat erikseen ja astiat pesukoriin ja tarjottimetkin omaan paikkaan.

Katso koko haastattelu videolta

Katso haastettelu ja esittelyvideo Makuaakkoset-diplomi -työkalusta klikkaamalla alla olevaa videolinkkiä tai kuvaa. Video on vain muutaman minuutin pituinen.

Makuaakkoset-diplomi -esittelyvideo

Makuaakkoset-diplomi

 

Kuvat: Samuel Hoisko, Neliömedia Oy
Teksti: Päivi Jämsén

10/2019