Makuaakkoset- ja Kouluruokadiplomien uutiskirje

Ruokadiplomien ensimmäinen uutiskirje julkaistiin maaliskuussa 2023. Uutiskirjeitä on julkaistu siitä lähtien joka kuukausi. Ainoastaan kesäisin on lyhyt tauko.

Keskeisinä aiheina uutiskirjeissä ovat Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomeihin liittyvät asiat. Kirjeistä löydät myös vinkkejä lähiajan tapahtumista ja ajankohtaisista artikkeleista.

Jos oletat, että uutiskirjeen olisi pitänyt sinut tavoittaa, mutta et löydä uutiskirjettä sähköpostistasi, kurkkaa ensin roskapostiisi. Jos et löydä uutiskirjettä sieltäkään, ja haluaisit sen saada jatkossa itsellesi, laita viestiä Virpille (email: virpi.kemi(at)amko.fi).

Voit vinkata uutiskirjeestä myös kollegallesi tai tuttavallesi. Uutiskirjeen tilaajaksi pääsee laittamalla viestin sähköpostiin virpi.kemi(at)amko.fi.

Tervetuloa mukaan uutiskirjeen lukijaksi!

KasvisPro-hanke on vuoden 2024 Ravitsemusteko!

KasvisPro-koulutushanke sai vuoden 2024 Ravitsemusteko -palkinnon!

Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry (RTY) valitsi vuoden 2024 Ravitsemusteoksi KasvisPro-koulutushankkeen. Valinta julkistetaan Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä marraskuussa.

KasvisPro täsmensi tietämystä kasviproteiinien ja kasvispainotteisemman ruokavalion vaikutuksista niin ilmastotavoitteiden saavuttamisessa kuin ravitsemuksen parantamisessa. KasvisPro-ohjelman opit tukevatkin käytännönläheisellä tavalla uusien ravitsemussuositusten näkymistä joukkoruokailun ruokatarjonnassa.

KasvisPro lisäsi kasvisruokien ja kasviproteiinien kiinnostavuutta niin ruokapalveluhenkilöstön kuin näiden asiakkaiden parissa ja tavoitti myös ammatillisen koulutuksen opettajia, jotka työssään voivat suoraan vaikuttaa ammattikeittiöiden tulevaisuuden tekijöihin. KasvisProssa  parannettiin myös kasvisten ja kasvisruokaohjeiden saavutettavuutta jakamalla hankkeessa hyväksi todetut kasvisruokaohjeet vapaaseen käyttöön. KasvisPro-hankkeen opit on tiivistetty helppolukuiseen muotoon kaikille avoimessa työkirjassa.

Julkisen ruokapalveluun kohdistetut varat ja henkilöstöresurssit ovat tällä hetkellä tiukoilla, mutta tämä koulutus koettiin niin tarpeelliseksi, että osallistujia saatiin runsain määrin mukaan”, iloitsevat hankkeen toimijat.”

Hanke mahdollisti ruokapalvelutoimijoiden osaamisen kehittämisen, keskinäisen kohtaamisen ja kokemusten vaihdon 5 verkkotyöpajassa sekä 19 käytännön koulutuksessa eri puolella Suomea. Kaiken kaikkiaan tavoitettiin lähes 300 osallistujaa!

KasvisPro-verkkosivuilta löytyy kattava koulutusaineisto työyhteisöjen hyödynnettäväksi tai itsenäiseen opiskeluun, sisältäen lähes 80 reseptiä ja runsaasti videomateriaalia.

***

Ravitsemusterapeuttien yhdistys piti tärkeänä sitä, että KasvisPro-hankkeessa hyödynnettiin ravitsemusasiantuntijoiden osaamista monipuolisesti: tutkitun tiedon, käytännön valintojen ja ruokakasvatuksen näkökulmasta. Hanke tuki valtakunnallista yhteistyötä kasvisruoan kehittämiseksi ja tarjonnan lisäämiseksi. Sen ydinajatuksena oli maistuva ja ravitseva kasvisruoka. Tämän takia Ravitsemusterapeuttien yhdistys pitää KasvisPro-hanketta erinomaisena ja vaikuttavana Ravitsemustekona.
**

Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina toimivat Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy, Savon koulutuskuntayhtymä  ja Ammattikeittiöosaajat ry

Hankkeen materiaalit löytyvät täältä:
https://www.xamk.fi/hanke/kasvisruoka-ja-proteiinit-ruokapalveluissa-kasvispro-koulutus

Materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissä!

Vuoden-24 Ammattikeittiö löytyy Siilinjärveltä!

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa tartutaan uusiin haasteisiin ammattimaisen tehokkaasti!

Vuoden Ammattikeittiö-24 on Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalveluiden Vanhan Pappilan keskuskeittiö. Valinta julkistettiin Ammattikeittiöosaajien syksyn seminaarissa Helsingissä. Palkinto on ensimmäinen laatuaan Ammattikeittiöosaajien historiassa.

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa työskennellään kollegoita arvostavasti ja avoimesti viestien. Viime vuosien organisaatiomullistuksiin on Siilinjärvellä suhtauduttu ammattimaisesti ja pidetty huolta ajantasaisesta osaamisesta sekä osaamisen jatkuvasta kehittämisestä.  Esimerkiksi kylmätuotantovalmistukseen keittiöissä siirryttiin innokkaan ripeästi.

Voimakkaat muutokset ovat ravistelleet Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalveluita viime vuosina. Hyvinvointialueiden uudistuksen myötä sote-sektorin ateriatuotanto kunnan tuottamana loppui ja henkilöstöä jouduttiin siirtämään hyvinvointialueen työntekijöiksi. ”Piti opetella kylmävalmistustekniikka ja sen mukaiset toimintatavat. Samaan aikaan tuotannonohjausjärjestelmä päivitettiin uusien prosessien mukaisesti”, kuvailee kunnan ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki.  Työntekijöiden työajat muuttuivat ja henkilöstövaihdoksia tuli paljon.

”Tänä syksynä keittiön tuotanto kasvoi kahden koulun- ja päiväkodin tarvitsemilla aterioilla Viimeistään vuoden 2026 alusta alkaen tuotanto kasvaa vielä uuden ison yläkoulun ja lukion annosmäärillä.”

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa pidetään kiinni ajantasaisesta osaamisesta ja osaamisen jatkuvasta kehittämisestä. Yhteiseen suunnitteluun ja kehittämiseen on sitouduttu koko henkilökunnan toimesta ja uudenlaista ruokatuotantoa on lisätty asteittain lisää. ”Toimintaa ohjaavat määrätietoiset ja sopivan jämäkät esihenkilöt”, Kurki iloitsee.

”Meille ovat kaikki tervetulleita töihin. Kohtelemme työntekijöitä tasaveroisesti kansallisuuksista ja taustoista riippumatta”, painottaa Kurki. Työyhteisön monimuotoisuutta arvostetaan. ”Otamme mielellämme vastuuta alan tulevaisuudesta ohjaamalla työssä oppijoita ja työkokeilijoita. Pyrimme löytämään jokaiselle omaa kiinnostusta ja osaamista vastaavia tehtäviä ja mahdollistamaan kehittymisen ja etenemisen oman halukkuuden mukaan. Työntekijöiden perehdyttäminen on tärkeää myös kokeneille työntekijöille esimerkiksi silloin kun tuotantoprosessit muuttuvat”, Kurki muistuttaa.

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa on paljon moniosaajia, jotka pystyvät toimimaan kaikissa keittiön työpisteissä ja -tehtävissä. Työnkierto on koettu tärkeäksi ja kuormittavuutta helpottavaksi tekijäksi. Moniosaajat hallitsevat ammattitaitoisesti keittiön eri laitteiden työturvallisen käytön ja pystyvät työn ohessa myös perehdyttämään ja ohjaamaan toisia tarpeen mukaan.

Omaa toimintaa arvioidaan ja kehitetään Siilinjärvellä jatkuvasti. Painetta kehitystyölle tulee uudistuvista kansallisista ravitsemussuosituksista, asiakastyytyväisyyskyselyistä, kustannustehokkuuden vaatimuksista sekä aidosta kiinnostuksesta kehittää palveluliiketoimintaa. ”Myös yhteistyö eri toimijoiden välillä ja ammattilaisten verkostoituminen on meille erittäin tärkeää”, painotetaan Siilinjärvellä.

***
Vuoden Ammattikeittiö-24- tittelikilpailuun osallistuneiden keittiöiden laadukkuus ja hienot ilmoittautumisperustelut tekivät valinnasta haasteellista. Kilpailun tuomaristo, Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta, oli kuitenkin pohdintojen jälkeen varsin yksimielinen voittajan valinnasta:

” Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa näyttäytyy vahva motivaatio pysyä ajan hermolla ja kehittää osaamista omatoimisesti.  Muutoksiin suhtaudutaan tyynesti ja rohkeasti koko henkilökunta muutokseen sitouttaen. Toimiva vuorovaikutus ja hyvä esihenkilötyö ovat auttaneet nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Haastavien aikojen keskellä ei ole unohdettu ammattikeittiön vastuullisia toimintatapoja ja turvallisia työskentelyolosuhteita.”

Kuvassa voittajien edustajat Siilinjärveltä kukkien ja kunniakirja kera. Rinnalla onnittelijat Ammattikeittiöosaajat ry:stä. Henkilöt vasemmalta oikealle Virpi Kemi Amko ry, Marja Andronoff ja Sirpa Kurki, Siilinjärven ruoka-ja puhtauspalvelut, Marjut Huhtala, Amko ry ja Kirsi Hanski, Amko ry. Kuva: Juha Tuomi.

***

Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, Ammattikeittiöosaajat ry, marjut.huhtala@amko.fi,
p. 050 341 3957

Siilinjärven kunnan Ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki, sirpa.kurki@siilinjarvi.fi,
p. +358447401303

Makuaakkoset-diplomin® testikysymyksiin uudistuksia

Ammattikeittiöosaajat ry on myöntänyt Kouluruokadiplomeja® vuodesta 2013 ja Makuaakkoset-diplomeja® vuodesta 2016 lähtien.  Ruokapalveluiden toimintaympäristön muutokset, yhä vahvemmat vastuullisuustavoitteet ja uudistuvat kansalliset ravitsemussuositukset edellyttivät molempien diplomien ansaintaan johtavien kysymyssarjojen tarkistuksia. Testikysymyksiin tehdyissä uudistuksissa vastuullisuus-teema on huomioitu nyt entistä painokkaammin.

Käyttäjäkyselystä tukea uudistukseen

Uudistustyön tueksi toteutimme vuonna 2023 käyttäjäkyselyn Makuaakkoset-diplomihaun piirissä oleville.  Kyselyssä kerättiin palautetta diplomien kysymyssarjojen teemojen sisällöistä niin ruokapalveluilta kuin päiväkotien kasvatushenkilöstöltä. Lisäksi pyysimme kommentteja ja kehitysehdotuksia diplomin hyödyistä päiväkotiruokailun edistäjänä ja imagon nostattajana. Viestinnällinen hyöty mainittiin kyselyssä yhtenä merkittävimmistä diplomien tuomista eduista.  Kyselyn perusteella myös yhteistyön tiivistyminen ruoka- ja kasvatushenkilöstön välillä näytti selvästi parantuneen diplomien hakuprosessien myötä. Kyselyn tuloksiin pääset tutustumaan tästä.

Mikä muuttuu Makuaakkoset-diplomin® kysymyssarjassa?

Valtaosa diplomin kysymyssarjan KYLLÄ/EI- väittämien asiasisällöistä säilytetiin ennallaan. Teimme kuitenkin ajanmukaisia korjauksia väittämissä käytettyihin termeihin ja niissä viitattaviin viranomaistahoihin sekä tarkistimme väittämien kieliasua.

Väittämissä mainitaan nyt asioiden hoitamisen vastuutahot entistä tarkemmin, silloin kun se on väittämään vastaamisen kannalta oleellista. Esimerkiksi väittämässä:

Ruokapalveluesihenkilöt seuraavat Ruokaviraston ja muiden vastaavien valvontaviranomaisten ajantasaisia ohjeita.”

Vastuullisuusteemaisia kysymyksiä tarkennettiin hieman perusteellisemmin. Esimerkiksi hävikinhallintaa koskeva Makuaakkoset-diplomin väittämä sai aikaisempaan verrattuna konkreettisemman muodon kahdessa erillisessä väittämässä:

Ruokapalvelu seuraa yhdessä asiakkaiden kanssa ruokahävikkiä ja huolehtii toimivista käytännöistä mitata, kirjata ja vähentää hävikkiä.”

Ruokapalvelussamme noudatetaan ajantasaisia vastuullisuusperiaatteita, jotka ovat myös sidosryhmien tiedossa.”

Kokonaan uusia kysymyksiä edustaa varautumista koskeva Makuaakkoset-diplomin väittämä:

Ruokapalvelulla on toimiva ja ajantasainen varautumissuunnitelma poikkeusoloja ja häiriötilanteita varten.”

Uusia tai tarkennettuja, ajanmukaiset säädökset ja suositukset huomioivia kysymyksiä löytyy Makuaakkoset-diplomin kysymyssarjasta päiväkodeille seitsemän sekä perhepäivähoitajille yksi.  Kysymysten kokonaismäärä (45) pysyy samana. Myös testin läpäisemiseksi vaadittava Kyllä-vastausten määrä pysyy ennallaan.

Kaikki aiemmilla kysymyssarjan kysymyksillä myönnetyt Makuaakkoset-diplomit ovat edelleen voimassa niille myönnettyjen kolmen (3) vuoden ajan. Diplomia ei tarvitse uusia nyt uudistettujen kysymysten takia. 

Lisätietoa Makuaakkoset-diplomin® testikysymysten uudistuksesta

Uudistuneet testikysymykset korvaavat aiemmat kysymykset ma 16.9.2024 Ammattikeittiöosaajat ry:n verkkosivuilla. Löydät uudistuneet kysymykset Makuaakkoset-diplomisivuilta.

Kaipaatko apua tai lisätietoa diplomin hakemiseen?

Voit tilata Ammattikeittiöosaajat ry:ltä Teams-muotoista opastusta diplomien hakemiseen tai kysyä lisätietoja myös sähköpostilla ja puhelimitse:

Projektikoordinaattori Virpi Kemi, virpi.kemi@amko.fi, puh. 050 339 6844

Toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi, puh. 050 341 3957

Opastus on maksutonta. Autamme mielellämme!

Tarttuisitteko tekin tänä syksynä diplomihaasteeseen?

Uusi, ehompi kysymyspatteristo on nyt kaikkien hakijoiden käytettävissä!

Käy tutustumassa uudistettuihin kysymyksiin.

 

Ilmianna esimerkillinen ammattikeittiö!

Juhlavuoden kunniaksi Ammattikeittiöosaajat ry haluaa nostaa valokeilaan esimerkillisen ruokapalvelualan työyhteisön, jossa arki sujuu mallikkaasti, työntekijät viihtyvät ja esihenkilötyö on läsnäolevaa ja kannustavaa.

Ammattikeittiötyö on fyysisesti vaativaa ja myös henkisesti kuormittavaa. Ruokapalvelun ammattilainen on moniosaaja, jonka on työpäivän aikana taivuttava moneen. On hallittava ruuanvalmistus, mutta myös hygienia- ja omavalvontavaatimukset, moderni laitetekniikka ja reseptit, puhumattakaan asiakaspalvelusta ja kielitaidosta. Kun työyhteisön ilmapiiri on kunnossa ja asiat tehdään kerralla oikein, on töihin mukava mennä.

Onko Sinun tai kollegoidesi työyhteisö hyvän työilmapiirin tyyssija, joka on uudistuksille myönteinen sekä toimintakulttuuriltaan kannustava?

Lähetä ehdotuksesi perusteluineen TÄLLÄ webropol-lomakkeella 15.9.2024 mennessä!

Voittajatiimin valinnassa huomioimme erityisesti näitä työyhteisön ominaisuuksia:

– ajantasainen osaaminen ja osaamisen jatkuva kehittäminen
– tulevaisuuden ennakointi
– toimiva esihenkilötyö
– vuorovaikutuksen sujuvuus
– monimuotoisuuden arvostaminen
– perehdytyksen toimivuus ja jatkuvaan oppimiseen kannustaminen
– vastuulliset toimintatavat (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen)
– työturvallisuuden huomioiminen ja ergonomiset työtavat

Voittajatiimin valitsee Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta.

HUOM! Isojen organisaatioiden kohdalla kilpailuun voivat osallistua organisaation sisällä toimivat yksittäiset työtiimit ja työyhteisöt, ei koko liikelaitos tai kunnan ruokapalvelu kokonaisuudessaan.

Vuoden Ammattikeittiö palkitaan ravintolalahjakortilla ja ilmaisella osallistumisella Ammattikeittiöosaajat ry:n juhlaseminaariin Helsingissä 22.10.2024.

Kalaa ja juureksia- niistä on Itämeripäivän reseptit loihdittu!

Itämeripäivä- reseptikilpailun voittajaksi nousi restonomiopiskelija Juha Ritolan Menu-kokonaisuus, jossa tyrni antaa potkua hennolle hauelle ja lisukkeina tarjottavat kotimaiset juurekset tuovat kokonaisuuteen väriä ja makua.

Kokonaisuudessaan voittajamenu koostui tyrni-haukimurekepihvistä, uunijuureksista, metsäsienikastikkeesta ja raikkaasta juuressalaatista.

Kilpailun voittajan perustelu tukee annoksen Itämeri-henkisyyttä:” Tyrnimarjan hapokkuus sai minut ajattelemaan, että sillä voisi korvata kalan maustamisessa usein käytettävän välimerellisen sitruunan, jota ei vielä tuoteta Itämeren ympäristössä.”

Kilpailussa kunniamaininnan sai Satu Korpijärven reseptikokonaisuus, jossa pääruuan ahven hunnutetaan kaurajauholeivityksellä, paahdetaan uunissa tai paistetaan pannussa ja nautitaan porkkanamuusin kanssa. Kokonaisuutta tukee paahdettu juuressalaatti ja ruohosipuliherneet. Kalan kastikkeena toimii perinteiseen tapaan tilli-kermaviilikastike.

Kilpailussa jatkoon päässeet kilpailutyöt testanneet Keskon keittiömestari Harri Veckman ja Kalatukku Erikssonin keittiömestari Antti Reinikainen arvostavat kilpailijoiden raaka-ainevalintoja ja innokkuutta ideoida pohjoismaista ruokaperinnettä vastaavia ruokaohjeita. Myös muut kilpailun raatilaiset arvostavat opiskelijoiden tunnollista otetta suunnitella kokonainen Itämeripäivän-menu kaikkine lisukkeineen. Raadin mielestä voittajaohjeiden pääideat ovat toteuttamiskelpoisia ja valmistustekniikkaa jalostaen mahdollista räätälöidä myös ammattikeittiöiden asiakaskunnalle sopiviksi. Hauki raaka-aineena on hinnoiltaan mahdollista käyttää julkisissa ruokapalveluissa, ahven taas taipuu enemmän ala carté-ravintoloiden listoille, totesi raati.

**

Ammattikeittiöosaajat ry ja John Nurmisen säätiö järjestivät yhteistyössä Keskon ja Kalatukku Erikssonin kanssa Itämeri-päivä-aiheisen reseptikilpailun, jossa kannustettiin ammattikeittiöosaajia ideoimaan ruokaohjeita, jotka kunnioittavat itämerellistä ruokaperinnettä, huomioivat ravitsemussuositukset ja innostavat käyttämään Itämeren ympärillä viljeltyjä tai kasvavia raaka-aineita.

Voittaja julkistettiin Ammattikeittiöosaajat ry:n seminaarissa 17.4.2024 Vantaalla Heurekassa.

Teksti: Marjut Huhtala

Onko Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomien uutiskirje sinulle tuttu?

Ruokadiplomien ensimmäinen uutiskirje julkaistiin tasan vuosi sitten! Uutiskirje julkaistaan joka kuukausi. Ainoastaan kesän aikana on lyhyt tauko.

Keskeisinä aiheina uutiskirjeissä ovat Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomeihin liittyvät asiat. Kirjeistä löydät myös vinkkejä lähiajan tapahtumista ja ajankohtaisista artikkeleista.

Jos oletat, että uutiskirjeen olisi pitänyt sinut tavoittaa, mutta et löydä uutiskirjettä sähköpostistasi, kurkkaa ensin roskapostiisi. Jos et löydä uutiskirjettä sieltäkään, ja haluaisit sen saada jatkossa itsellesi, laita viestiä Virpille (email: virpi.kemi@amko.fi).

Voit vinkata uutiskirjeestä myös kollegallesi tai tuttavallesi. Uutiskirjeen tilaajaksi pääsee laittamalla viestin sähköpostiin virpi.kemi@amko.fi

Itämeripäivä-reseptikilpailu

Ammattikeittiöosaajat ry ja John Nurmisen Säätiö haastavat ammattikeittiöosaajat suunnittelemaan itämeriystävällisiä ohjeita! Kisassa palkitaan ideat, jotka kunnioittavat itämerellistä ruokaperinnettä, huomioivat ravitsemussuositukset ja innostavat käyttämään Itämeren ympärillä viljeltyjä tai kasvavia raaka-aineita. Itämeren ruokavalion raaka-aineet: palkokasvit, juurekset, sipulit, täysjyvävilja, pikkukalat, marjat ja sienet ovat tutkitusti terveellisiä ja asiakkaille maistuvia!

Itämeripäivää juhlitaan lähes kaikissa Itämeren maissa aina elokuun viimeisenä torstaina. Itämeripäivää voi juhlistaa esimerkiksi nauttimalla itämerellistä ruokaa!

Tehtävä

Kehittele 10:n hengen reseptiksi vakioitu menu, jossa on pääruoka ja lisukesalaatti.

Kirjaa ohje työvaiheineen, ja kuvaa valmis menu. Perustele, miksi valitsit raaka-aineet ja koet, että kokonaisuus sopisi juhlistamaan Itämeripäivää juuri teidän asiakkaillenne!

Osallistuminen

Reseptikilpailuun voivat osallistua ammattikeittiöiden työtiimit ja yksittäiset työntekijät sekä ravitsemisalan opiskelijat.

Kilpailuaika
8.1.-15.3.2024

Töiden palautus

Lähetä ohjeet sekä kuva osoitteeseen marjut.huhtala@amko.fi 15.3.2024 mennessä otsikolla ”Itämeripäivä -reseptikilpailu”.
Liitä mukaan nimesi/työryhmäsi jäsenten nimet ja yhteystietosi.

Palkinto

Voittaja tai voittajatiimi palkitaan tuhannen euron kannustustustipendillä Ammattikeittiöosaajat ry:n
kevätseminaarissa 17.4.2024 Vantaalla Heurekassa.

***

Kilpailun järjestäjillä ja yhteistyökumppaneilla on oikeus käyttää kilpailun kisaajia ja voittajia markkinointiviestinnässään seuraavaan kilpailuun asti. Järjestäjät pidättävät oikeuden tarkentaa kilpailun sääntöjä kilpailuaikana.

Lisätietoa:

Ammattikeittiöosaajat ry Marjut Huhtala marjut.huhtala@amko.fi ja Virpi Kemi virpi.kemi@amko.fi

John Nurmisen Säätiö Maija Soljanlahti maija.soljanlahti@jnfoundation.fi

Yhteistyössä mukana Kesko ja Kalatukku ERIKSSON.

Lue lisää Itämeripäivästä: www.itämeripäivä.fi

Makuaakkoset-diplomi vahvistaa yhteistyötä ja lisää ruokailun arvostusta

Ruokadiplomit ovat uraauurtavia koulu- ja päiväkotiruokailun ja ruokakasvatuksen itsearviointimalleja ja oppimisalustoja koulujen, päiväkotien sekä perhepäiväkotien käyttöön. Tänä vuonna diplomeista vanhin eli Kouluruokadiplomi täyttää 10 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Kouluruokadiplomin ja Makuaakkoset-diplomin suorittamiseen ja tausta-aineistoihin tehdään ajanmukaisia uudistuksia.

Makuaakkoset-diplomin kysymyspatteristo päivittyy

Juhlavuoden uudistusten sarjan aloitti maaliskuussa 2023 lähetetty sarjassaan ensimmäinen Ruokadiplomien uutiskirje. Seuraava uudistus oli Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomien kieliversiot. Tulossa oleva isompi uudistus on kysymyspatteriston ajanmukaistaminen.

Kysymyspatteristo sisältää tällä hetkellä 45 kysymystä. Nämä kysymykset kattavat laajasti useita päiväkotiruokailuun liittyviä ravitsemuksen, kasvatuksen ja ekologisesti kestävän päiväkotien ja perhepäiväkotien ruokailun osa-alueita. Makuaakkoset-diplomin kysymyssarjan perusteella tarkastellaan itsearvioiden, miten ruokailun eri osa-alueet toteutuvat päiväkodin tai perhe¬päiväkodin omassa toiminnassa.

Jotta saimme mukaan Makuaakkoset-diplomin hakijoiden näkemyksiä diplomin kehittämiseen ja kysymyspatteriston ajanmukaistamiseen, toteutimme diplomin hakijoille kyselyn touko-kesäkuussa 2023. Linkki kyselyyn lähetettiin päiväkotien, perhepäiväkotien ja ruokapalveluiden henkilöstölle, joiden yhteystiedot löytyivät kyselyn aikaan Makuaakkoset-diplomihaku-järjestelmästämme.

Kyselyllä kartoitettiin vastaajien mielipiteitä Makuaakkoset-diplomin hyödyistä ja diplomin hakuprosessista. Kysely koostui strukturoidusta kyselylomakkeesta sekä avoimista kysymyksistä. Vastaajia pyydettiin arvioimaan Makuaakkoset-diplomin hyödyllisyyttä strukturoidulla kyselylomakkeella asteikolla: Erittäin paljon hyötyä, jonkin verran hyötyä, vähän hyötyä, ei lainkaan hyötyä, en osaa sanoa. Arvioitavana oli 11 eri kohtaa.

Avoimilla kysymyksillä vastaajilta tiedusteltiin näkemyksiä:

  • Onko diplomin hakuprosessissa muutostarpeita,
  • Miten diplomia on hyödynnetty päiväkotien ja perhepäiväkotien ruokailuun liittyvässä positiivisessa viestinnässä,
  • Mitkä ovat vastaajien mielestä isoimmat haasteet tällä hetkellä päiväkotien ja perhepäiväkotien ruokailussa

Määräaikaan mennessä kyselyyn vastasi 39 henkilöä. Vastaajista 41 % (n=16) työskentelee päiväkodissa, 5,1 % (n=2) perhepäiväkodissa ja 53,9 % (n=21)

Makuaakkoset-diplomi tehostaa yhteistyötä ja lisää tietoisuutta ruokailun järjestämistä ohjaavista periaatteista ja ruoanvalmistukseen liittyvistä asioista

Strukturoidusta kyselyn osiosta nousi TOP 5 asiaa, joihin kyselyyn vastanneet (n=39) kokivat Makuaakkoset-diplomista olevan eniten hyötyä. Nämä olivat:

1. Tietoisuuden lisääntyminen kouluruokailun järjestämistä ohjaavista periaatteista (esim. ravitsemussuositukset, kasvatustavoitteet). Vastaajista 75,5 % koki diplomista erittäin paljon tai jonkin verran hyötyä
2. Kouluun ja kouluruokailuun liittyvä positiivinen viestintä. Vastaajista 74,5 % koki diplomista erittäin paljon tai jonkin verran hyötyä.
3. Ruokapalvelun ja koulun välisen yhteistyön kehittyminen. Vastaajista 72 % koki diplomista erittäin paljon tai jonkin verran hyötyä.
4. Päiväkotien ja perhepäiväkotien ruokailuun liittyvä positiivinen viestintä. Vastaajista 80 % koki diplomista olevan erittäin paljon tai jonkin verran hyötyä.
5. Päiväkodin/perhepäiväkodin ruokailun arvostuksen lisääntyminen. Vastaajista 77 % koki diplomista olevan erittäin paljon tai jonkin verran hyötyä.

Selkeästi muista poikkesi vastaukset kysymykseen Makuaakkoset-diplomin hyödyistä ”Yhteistyön kehittymiseen kotien kanssa ruokailuun liittyvissä asioissa”. Vain 33 % vastaajista koki, että diplomista on ollut erittäin paljon tai jonkin verran hyötyä. Kaikista vastaajista (n=39) 28 % koki, että diplomista on ollut tähän asiaan vain vähän hyötyä. Loppujen vastaajien mielestä diplomista ei ole ollut asiaan lainkaan hyötyä (21 %) tai vastaajat eivät osanneet kertoa mielipidettään (18 %).

Diplomin hakuprosessi arvioitiin pääsääntöisesti toimivaksi

Avoimeen kysymykseen ”Onko diplomin hakuprosessissa muutostarpeita” annettujen vastausten (n=14) perusteella suurin osa vastaajista kokee diplominhakuprosessin toimivaksi. Muutamia kehitysehdotuksia nousi esille itse hakulomakkeeseen ja diplomin hakuprosessiin liittyen. Muun muassa diplomin uudelleen hakemisesta toivottiin selkeää kaaviota ja kysymyspatteriston tueksi onnistuneita case-esimerkkejä. Lisäksi Makuaakkoset-diplomin hakuun ehdotettiin lisättäväksi osio kotiin yhdessä vanhempien ja lasten täytettäväksi.

Diplomia hyödynnetään ruokailuun liittyvässä positiivisessa viestinnässä

Diplomin hyödyntämisen keinoista päiväkotien ja perhepäiväkotien ruokailuun liittyvään positiiviseen viestintään tuli useita kommentteja (n=21). Yleistä oli diplomista viestiminen lasten vanhemmille. Diplomi sai myös mainintoja sen hyödyistä yhteistyön kehittämisessä.
Diplomin yhteinen juhlistaminen ja diplomikunniakirjan esillä pitäminen yhteisissä tiloissa nousivat esille vastauksista. Lisäksi Makuaakkoset-diplomin hakua ja diplomin saamista omaan päiväkotiin/perhepäiväkotiin pidetään tärkeänä. Diplomin saamisesta viestitään lasten huoltajien lisäksi myös muille sidosryhmille.

Päiväkotien hävikinhallintaan kaivataan parannusta

Isoimmat haasteet päiväkotien ja perhepäiväkotien ruokailussa tällä hetkellä -kysymys sai 25 vastaajaa kertomaan ajatuksistaan. Useita mainintoja tuli kiireeseen, henkilökun¬tapulaan ja ruokaan käytettävään rahaan liittyen. Lisäksi vastaajat kommentoivat haasteita lasten ja heidän vanhempien asenteista päiväkotien ruokaa kohtaan. Päiväkotien ja koulujen sama ruokalista koettiin välillä haasteena, sillä makumaailma ja toiveet voivat olla hyvinkin erilaiset näissä ryhmissä. Ruokahävikki ja sen hyödyntäminen nousivat esille useissa vastauksissa. Hävikin vähentämistä tulisi vastaajien mielestä edelleen tehostaa. Nyt ruokaa päätyy aivan liian paljon ja aivan liian usein hävikkiin!

Makuaakkoset-diplomia osataan hyödyntää

Yhteenvetona kyselyn tuloksista voidaan todeta, että diplominhakuprosessi koetaan pääsääntöisesti toimivaksi. Kyselyn tuloksista käy ilmi, että Makuaakkoset-diplomia hyödynnetään tällä hetkellä monipuolisesti muun muassa oman toiminnan kehittämisessä sekä yhteistyössä. Makuaakkoset-diplomi lisää kyselyyn vastanneiden mielestä tietoisuutta ruokailun järjestämistä ohjaavista periaatteista sekä ruoanvalmistukseen liittyvistä asioista. Vastaajat kokivat diplomin tehostavan ruokapalveluiden ja päiväkodin henkilöstön välistä yhteistyötä.  Diplomia hyödynnetään myös työkaluna useilla eri tavoilla viestittäessä positiivisesti päiväkotien ja perhepäiväkotien ruokailuun liittyvistä asioista.

Vastauksissa nousi esille ruokahävikki. Hävikin vähentämistä tulisi vastaajien mielestä tehostaa. Nämä mielipiteet luovat myös suuntaviivoja kysymyspatteristomme uudistustyölle. Kyselyn vastaukset antavat vahvistusta siihen, että lapsille tarjottavaan ruokailuun liittyviä toimia on tärkeää kehittää ja ruokaan linkittyviä asioita pitää jatkuvasti esillä, positiivisessa hengessä, ja Makuaakkoset-diplomilla on tärkeä rooli tässä.

Kiitämme kaikkia kyselyyn vastanneita! Vastauksenne antavat mainion tuen tulevalle kysymyspatteriston uudistukselle.

Tästä pääset katsomaan diplomikyselyn tarkemmat tulokset.

Teksti: Virpi Kemi

Kuvat: Virpi Kemi (taulukot), Samuel Hoisko

Onko Ruokadiplomien uutiskirje sinulle tuttu?

Kouluruokadiplomi täyttää tänä vuonna 10 vuotta ja suomalainen kouluruokailu 75 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi maaliskuussa 2023 lähetimme ensimmäisen Ruokadiplomien uutiskirjeen kaikille Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomihakujen yhteydessä järjestelmäämme tallennutettujen henkilöiden sähköposteihin.

Uutiskirje julkaistaan joka kuukausi. Ainoastaan kesän ajan uutiskirje on tauolla. Uutiskirjeissä keskeisinä aiheina tänä vuonna ovat Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomeihin tulevat uudistukset. Kirjeistä löydät myös vinkkejä lähiajan tapahtumista ja ajankohtaisista artikkeleista.

Jos oletat, että uutiskirjeen olisi pitänyt sinut tavoittaa, mutta et löydä uutiskirjettä sähköpostistasi, kurkkaa ensin roskapostiisi. Jos et löydä uutiskirjettä sieltäkään, ja haluaisit sen saada jatkossa itsellesi, laita viestiä Virpille (email: virpi.kemi@amko.fi).

Voit vinkata uutiskirjeestä myös kollegallesi tai tuttavallesi. Uutiskirjeen tilaajaksi pääsee laittamalla viestin sähköpostiin virpi.kemi@amko.fi