Ruokaturvallisuuteen liittyviä ohjeita

Ruoka-aineiden turvallisen käytön yleisiä ohjeita leikki-ikäisille ja koululaisille

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on julkaissut taulukon ruoka-aineiden turvallisen käytön ohjeista. Taulukko on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemaa suositusta Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille.

Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeita -taulukko (Evira)

Keinoja, joilla voidaan välttää ruokamyrkytyksen riskiä

  • Pidetään kylmäketju katkeamattomana
  • Noudatetaan elintarvikkeiden viimeinen käyttöpäivä -merkintää
  • Pestään kädet, ruoanvalmistusvälineet ja leikkuulaudat riittävän usein
  • Käytetään eri välineitä ja lautoja lihalle, kasviksille ja leivälle
  • Käytetään tyhjiö- tai kaasupakatut tuotteet pian avaamisen jälkeen
  • Kiehautetaan ulkomaiset pakastekasvikset
  • Kuumennetaan ulkomaiset pakastemarjat (90 asteessa 5 minuuttia tai keitettävä 2 minuuttia)
  • Pestään tuoreena syötävät kasvikset
  • Kypsennetään liha huolella
  • Kuumennetaan valmisruoka ja jäähdytettynä säilytetty ruoka aina kiehuvan kuumaksi
  • Säilytetään kypsennetty ruoka erillään raaoista tuotteista
  • Varmistetaan, että henkilökunnalla on todistus hygieniaosaamisesta (hygieniapassi)

Jaa sosiaalisessa mediassaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+