Ruokaturvallisuuteen liittyviä ohjeita

Ruoka-aineiden turvallisen käytön yleisiä ohjeita

Monipuolinen, vaihteleva ja kohtuullinen ruokavalio on paras keino välttyä elintarvikkeiden mahdollisesti sisältämien haitallisten aineiden vaikutuksilta.

Ohjeiden sisältö: Tällä hetkellä tiedossa olevat elintarvikkeet, joiden käyttöön liittyy mahdollisia vaaroja.

Ohjeiden kohderyhmä: Raskaana olevat ja imettävät naiset, imeväis- ja leikki-ikäiset lapset, koululaiset ja nuoret, vanhukset ja vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt. Joissakin ohjeissa kohderyhmänä on koko väestö.

Ohjeiden ylläpitäjä: Ohjeita/taulukkoa ylläpitää Ruokavirasto. Taulukko on päivitetty 1/2019.

Aiheesta lisää: Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeita
(Ruokavirasto)

Keinoja  ruokamyrkytyksen ehkäisemiseen

Hyvä keittiö- ja käsittelyhygienia sekä oikeat valmistus- ja säilytyslämpötilat vähentävät ruokamyrkytysten vaaraa. Noudata myös elintarvikkeen pakkauksessa annettuja käyttöohjeita.

  • Pidetään kylmäketju katkeamattomana
  • Noudatetaan elintarvikkeiden viimeinen käyttöpäivä -merkintää
  • Pestään kädet, ruoanvalmistusvälineet ja leikkuulaudat riittävän usein
  • Käytetään eri välineitä ja lautoja lihalle, kasviksille ja leivälle
  • Käytetään tyhjiö- tai kaasupakatut tuotteet pian avaamisen jälkeen
  • Kiehautetaan ulkomaiset pakastekasvikset
  • Kuumennetaan ulkomaiset pakastemarjat (90 asteessa 5 minuuttia tai keitettävä 2 minuuttia)
  • Pestään tuoreena syötävät kasvikset
  • Kypsennetään liha huolella
  • Kuumennetaan valmisruoka ja jäähdytettynä säilytetty ruoka aina kiehuvan kuumaksi
  • Säilytetään kypsennetty ruoka erillään raaoista tuotteista
  • Varmistetaan, että henkilökunnalla on todistus hygieniaosaamisesta (hygieniapassi)

 

Katso videot:

Jaa sosiaalisessa mediassaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+