Ruokaturvallisuus

Elintarvikevalvonnan tehtävänä on varmistaa, elintarvikkeet ovat turvallisia. Valvonnasta vastaavat viranomaisten lisäksi elintarvikealan toimijat.

Oiva-raportti

Oiva-raportti on elintarvikevalvontaviranomaisten antama asiakirja, joka on pidettävä julkisesti esillä. Se kertoo viranomaisten tekemien tarkastusten pohjalta yrityksen hygieenisestä tasosta ja tuotteiden turvallisuudesta hymynaama-asteikon avulla (oivallinen, hyvä, korjattava, huono). Periaatteena on, että aina kun Oiva hymyilee, on elintarviketurvallisuus hyvällä malilla. Oiva-järjestelmää koordinoi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Yritysten valvontatiedot on julkaistu Oivahymy -sivustolla.

asteikko_rgb (1)

Kuva: Evira

Yritysten omavalvonta

Omavalvonta on elintarviketoimijan oma järjestelmä, jolla toimija pyrkii varmistamaan, että elintarvikkeet ovat turvallisia ja elintarvikelainsäädännön vaatimusten mukaisia. Elintarviketoimijalla tulee olla omavalvontasuunnitelma. Omavalvonta perustuu  Elintarvikelakiin (23/2006).

Hygieniaosaaminen

Henkilöiden, jotka työskentelevät elintarvikealalla, on hallittava elintarvikehygienian perusteet, jotta ruokaa osataan käsitellä turvallisesti.

Hygieniapassi on osaamistodistus, jonka työntekijä tarvitsee hygieniapassin, jos hän työssään käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita elintarvikehuoneistossa (esimerkiksi kahvilat, ravintolat, suurkeittiöt, pikaruokaravintolat, elintarvikemyymälät ja elintarvikkeita valmistavat tehtaat). Helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi maito, liha ja kala. Lisätietoa hygieniaosaamisesta

Lisätietoa

Ruokaturvallisuuteen liittyviä ohjeita

 

Jaa sosiaalisessa mediassaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+