Ruokakulttuuri ja ympäristö

Suomalainen ruokaketju on vahva ja vastuullinen

Suomalais ruokaketjun muodostavat kaikki elintarvikealan toimijat: tuottajat, teollisuus, kauppa, ruokapalvelut, kuluttajat, neuvonta ja hallinto.  Ruokaketjun kehittämisen tavoitteena on ruokaketjun kilpailukyvyn nostaminen, kestävä ruuantuotanto ja vastuullinen ruuankulutus, ruuan ja sen tekijöiden arvostuksen nostaminen, ruokakulttuurin ja ruokakasvatuksen edistäminen, kansallisten laatujärjestelmien kehittäminen sekä yhteistyön lisääminen koko ketjussa.

”Valmistamme suositusten mukaista ruokaa laadukkaista, kotimaisista ja vastuullisesti tuotetuista raaka-aineista. Toivomme, että valmistamamme ruoka maistuu ja onnistumme saavuttamaan kohderuokailijalle sopivimman maun ja rakenteen. Tärkeää on myös tuotekehitykseen panostaminen ja reseptien muokkaaminen lapsille sopiviksi. Ruokailutilanteen on oltava turvallinen, viihtyisä ja kiireettömään ruokailuun kannustava.
– Kylän Kattaus


Vinkkejä ruokakulttuurin huomiomiseksi

  • Ruokalistalla näkyy ruokavuosi: juhlapäivät ja vuodenaikoijen kierto sekä paikallinen ruokakulttuuri
  • Huomioidaan suomalainen ruokaperinne
  • Huomioidaan monikulttuurisuus ja etniset ruokavaliot
  • Ruokailun toteutuksessa noudatetaan kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja

Vinkkejä ympäristön hyväksi

  • Tehdään toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi
  • Lajitellaan jätteet ja suositaan kierrätystä.

Lisätietoa lähiruoasta, luomusta, ilmastoystävällisestä ruoasta, eläinten hyvinvoinnista ja luonnontuotteista saa maa- ja metsätalousministeriöstä:

Lähiruoka 
Luomu
Ilmastoystävällinen ruoka
Eläinten hyvinvointi
Luonnontuotteet

Jaa sosiaalisessa mediassaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+