Ruokailutilanteen ohjaus

”Lapset syövät sitä, mistä pitävät.
Pitävät siitä, mikä on tuttua.
Tutuksi tulee se, mitäs on tarjolla usein.”
Susanna Angle

Ruokailu on tärkeä vuorovaikutustilanne, jossa keskeistä on yhdessä syöminen ja ruokailo. Lapsia kannustetaan hyviin ruokailu- ja käytöstapoihin sekä ohjataan ruokailutilanteessa lautasmallin mukaisen annoksen kokoamisessa ja ruoan itsenäisessä annostelussa noin 3-vuotiaasta alkaen. Sen myötä tuetaan lapsen itsemääräämisoikeutta, oman ravinnontarpeen mukaista syömistä ja voidaan huomioida kasvuun liittyviä ruokahalun muutoksia.

Käytännön vinkkejä ohjauksen ja ruokakasvatuksen tueksi

Ravitsemuskasvatuksen tukemiseksi päivän pääateriasta on ruokailun yhteydessä esillä lautasmallin mukainen malliannos, joka on räätälöity eri ikäryhmille soveltuvaksi.

Ruokailutilanteen ohjauksesta on säädetty varhaiskasvatuslaissa

Varhaiskasvatuslain 2 b § (8.5.2015/580) mukaan päivähoidossa olevalle lapselle on järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto. Lisäksi ruokailun on oltava tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu. Esiopetuksen järjestämistä koskevan velvoitteen mukaan lapsille on tarjottava jokaisena esiopetuspäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty, täysipainoinen, maksuton ateria, ja ruokailutilanteen on oltava ohjattu.

Ruokailun järjestämiseen liittyvät säädökset

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+